Toskania jest regionem leżącym w środkowej części Włoch. Zajmuje prawie 23 tys. km² a mieszka w nim ponad 3,5 mln ludzi. Od północy sąsiaduje z Ligurią i Emilią-Romanią, od wschodu graniczy z Umbria i Marche, na południu łączy się z Lacjum, natomiast od zachodu Toskania sięga wybrzeży Morza Tyrreńskiego.
Nie bez przyczyny ten włoski region jest nazywany rajem na ziemi, ponieważ każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Począwszy od miłośników gór, morza, wysp, skoczywszy na turystach spragnionych chęci poznania wsi i średniowiecznych miast. Smakosze dobrej kuchni oraz wina, również znajdą zakątki dla siebie.
W skład Toskanii wchodzi 10 prowincji, do których zaliczamy takie miejsca jak: Lukka, Grosseto, Massa-Carrara, Prato, Siena, Livorno, Piza, Arezzo, Pistoia, i Florencja.
Toskania to również wyspy: Elba, Montecristo, Capraia, Gorgona, Pianosa i Giglio.
Sezon turystyczny w tym regionie rozpoczyna się od Wielkanocy a kończy końcem października. Połączenie łagodnego klimatu, szerokiej gamy zabytków, bogatej bazy noclegowej, regionalnej kuchni, sprawia, że Toskania jest jednym z najważniejszych celów podróży turystów z całego świata.
Najważniejsze miasta oraz ich zabytki:
PIZA (wł. Pisa)
Miasto nad rzeką Arno, 13 km od morza Tyrreńskiego. Zamieszkuje tu obecnie prawie 85 400 mieszkańców. Główną atrakcją jest oczywiście Krzywa Wieża, ale warto podkreślić,że w tym mieście urodził się Galileusz, a także żył i zmarł Giuseppe Mazzini- ważna postać w historii Włoch.
LUKKA (wł. Lucca)
Miasto rodzinne znanego włoskiego kompozytora Giacomo Pucciniego. W tym mieście znajduje się również polska parafia pod wiewaniem św. Stanisława Kostki.
GROSSETO
SIENA
Herbem miasta jest wilczyca karmiąca Romulusa i Remusa, ponieważ jak głosi legenda, Siena została założona przez synów Remusa. Główna atrakcją tego miasta są odbywające się dwa razy do roku wyścigi konne Palio di Siena. Zabytkowe centrum miasta zostało wpisane na listę UNESCO.
CARRARA
Powszechnie uznana jako stolica marmuru. Na jej terenie znajdują się liczne kamieniołomy.
PRATO
Miasto głównie przemysłowe, znane z produkcji tekstyliów, ale również miejsce gdzie można zobaczyć wiele zabytków architektury.
PISTOIA
Idealne miejsce dla osób interesujących się średniowieczem. Miasto pełne zagadek i śladów historii.
AREZZO
FLORENCJA (wł. Firenze)
Stolica Toskanii, uznana na ojczyznę kultury i sztuki włoskiej. Florencja jest również kolebką języka włoskiego.
Do specjałów tego regionu zaliczyć można m.in. dziczyznę (przede wszystkim kaczkę, zające i bażanty) i zupę z żab (wł. zuppa di ranocchi), jednak to chleb jest głównym składnikiem spożywczym tego regionu. Od innych chlebów wyróżnia się tym, że jest pieczony całkowicie bez soli. Mieszkańcy Toskanii spożywają chleb przez cały dzień, w różnej postaci. Do innych składników wykorzystywanych w tym regionie do potraw zaliczyć można oliwę z oliwek, rośliny strączkowe, grzyby, warzywa i owoce morza. W porównaniu z innymi włoskimi regionami, w Toskanii nie jada się zbyt dużo makaronu, przeważają tutaj: kasza, zupy, wspomniany już chleb oraz ryż.
Kontakt Copyright© eVoyage.pl