Region graniczący od zachodu z Toskanią, od wschodu z Marche a od południa z Lacjum. Większa część regionu stanowią góry (53%), reszta to tereny pagórkowate (41%) i tylko 6% to tereny typowo nizinne. Jest to jedno z nielicznych regionów włoskich które nie ma dostępu do morza.
PERUGIA
TERNI
Perugia
Asyż (wł.Assisi)
Narni
Orvieto
Spoleto
Norcia
Umbria słynie przede wszystkim z czarnych trufli i czekoladek. Oryginalne trufle są bardzo drogie, najlepsze z nich , czyli czarne trufle (wł. tartufo nero) kosztuja 1000 euro za kilogram. Turyści mogą przyjechać do tego regionu na targi trufli, zwanych inaczej „kamieniami ziemi”. Trufle pochodzą z okolic miasta Norcia. Często podawane są jako dodatek do makaronu tagliatelle, albo jako dzik z truflami (wł. Cinghiale al tartufo). Oprócz słodkości, Umbria słynie również z oryginalnej wędliny zwanej prosciutto di Norcia, której receptura jest ściśle tajna. Kuchnia tego regionu bazuje przede wszystkim na makaronie i mięsie. Kolejnymi składnikami kuchni regionalnej są soczewica, ryby (głównie pstrągi i langusty, oraz węgorze) oraz oliwa tłoczona w sposób tradycyjny. Nie można również zapominać o winie, ponieważ ten region jest również bogaty w winnice. Znane jest białe wino „Orvietto”.
Kontakt Copyright© eVoyage.pl