• Przewodnik po Włoszech

  • Włochy

  • Rzym i Watykan

  • REGIONY WŁOCH
  • Abruzja
  • Emilia-Romania
  • Mirabilandia
  • Lacjum
  • Lombardia
  • Mediolan
  • Toskania
  • Umbria
  • Wenecja Euganejska
  • Wenecja

Wenecja Euganejska (wł.Veneto)


Wenecja Euganejska jest regionem licznie odwiedzanym przez turystów. Pod względem wielkości, jest to ósmy region- liczy prawie 18 500 km2.

Z racji tego, że Wenecja Euganejska znajduje się w klimacie subkontynentalnym oraz ze względu na obecność w tym regionie zarówno morza jak i gór, turyści mogą odwiedzać ten region przez cały rok. Dla lubiących plaże i morze, najlepsze będą miesiące letnie, natomiast dla pragnących pojeździć na nartach lub sprawdzić się w innych sportach zimowych, można zimą skorzystać z licznych kurortów w tym regionie.


MIESZKAŃCY

  • większość rodowitych mieszkańców posługuje się językiem włoskim, jednak starsza jego część nadal pamięta i używa dialektów weneckich;

NAJWAŻNIEJSZE MIEJSCA I ATRAKCJE TURYSTYCZNE

  • Wenecja
    Jest to miasto kanałów- jeżeli chodzi o transport w tym mieście to najpopularniejszym jest transport wodny lub poruszanie się pieszo. W Wenecji funkcjonuje nieznany większości ludziom tramwaj wodny – „vaporetto”. To również znany włoski ośrodek turystyczny i kulturalny. Znany przede wszystkim za sprawą karnawału weneckiego, oraz charakterystycznych w tym czasie masek, czyli niezbędnego elementu ubioru w tym czasie. Do głównych zabytków tego miasta zaliczamy m.in:

    Bazylika i Plac św.Marka
    Most Westchnień
    Wieża Zegarowa
    Kanał Grande
  • Padwa
    Jest to jedno z najstarszych włoskich miast. Obecnie odwiedzane licznie przez pielgrzymów z całego świata, ze względu na kult św.Antoniego. Znajduje się tutaj jeden z największych Kościołów na świecie : Bazylika św.Antoniego (118 metrów długości i 32,5 metry szerokości). Oprócz Bazyliki, warte zobaczenia są również:

    największy w Europie plac centralny „Prato della Valle”
    Pałac del Bo
    Uniwersytecki Ogród Botaniczny
    Kaplica Scrovegnich
  • Werona
    Znane przede wszystkim za sprawą sztuki Williama Szekspira „Romeo i Julia”. Do tej pory tłumy turystów pragnie odwiedzić to miasto najsłynniejszej pary kochanków i zobaczyć pamiętny balkon. Mimo że Romeo i Julia są postaciami całkowicie fikcyjnymi, to jednak można dopatrzeć się i znaleźć rzeczywiste pierwowzory, stąd też przy Via Cappello 23 znajduje się dom Julii, a przy Via Arche Scaligere 4 stoi dom Romea. Oprócz tej tragicznej historii , warte obejrzenia w tym mieście są również:

    Kościół św.Anastazji
    Bazylika św.Zenona Większego
    Teatr Rzymski
    Katedra NMP
  • Jezioro Garda
    Jest to największe i zarazem najczystsze jezioro włoskie, które znajduje się na granicy Lombardii, Trydentu-Górnej Adygi oraz Wenecji Euganejskiej. Nazwa jeziora pochodzi od nazwy miasta : Garda. Naokoło całego jeziora znajdują się liczne kurorty i miejscowości typowo turystyczne.
  • Treviso
    Niewielkie miasteczko w którym mieszka około 80 tyś. mieszkańców. Mimo to, jest to miejsce godne zwiedzenia, chociażby ze względu na urokliwe, wąskie uliczki, pełne kamienic zdobionych freskami. Główna ulica nazywa się „Via Calmaggiore” i prowadzi do katedry z XV wieku, która charakteryzuje się neoklasycystyczną fasadą i siedmioma kopułami. Na tej ulicy można kupić przepyszne lody.

GOSPODARKA

  • jest to jeden z najbardziej uprzemysłowionych regionów Włoch, chodzi przede wszystkim o przemysł metalurgiczny (metalowy), lekki (włókienniczy, obuwniczy), drzewno-papierniczy (meblarski), mineralny (ceramiczny);
  • w ostatnim czasie, Wenecja Euganejska stała się przodownikiem jeżeli chodzi o produkcję wina we Włoszech ;
  • kolejnym sektorem bardzo dobrze rozwiniętym w tym regionie jest turystyka. Co piąty turysta przyjeżdżający do Włoch trafia właśnie do tego regionu. ;
  • ze względu na bardzo żyzne tereny, szczególnie nad rzeką Pad, w Wenecji Euganejskiej jest sporo dobrze prosperujących gospodarstw rolnych. Uprawia się na nich m.in. ryż na risotto ale również kukurydzę . Wypasa się również zwierzęta hodowlane na licznych pastwiskach. Pewna część rolników z tego regionu to sadownicy, którzy zajmują się zbiorem brzoskwiń, jabłek, gruszek i nektarynek;

KUCHNIA

  • głównymi przysmakami tego regionu są risotto nero, langustynki (wł.scampi) oraz kraby;
  • często na stołach mieszkańców znajdują się również: risotto z zielonym groszkiem (wł. risi e bisi), wątroba cielęca w cebuli (wł. fegato alla veneziana) czy carpaccio, przygotowywane z surowej wołowiny, pochodzi właśnie z tego regionu;
  • słynny włoski deser – tiramisu, również pochodzi z tego regionu;
  • jednym z symboli kuchni regionalnej jest sałata o nieco gorzkawym smaku (wł. Radicchio), która przypomina polską czeroną kapuste ;
  • ze względu na położenie geograficzne, nie brakuje również w kuchni weneckiej owoców morza i ryb;

CIEKAWOSTKI

  • mieszkańcy tego regionu stworzyli swój regionalny słownik, w którym znajdują się nazwy różnych stworzeń które zostają wyłowione w lagunie. Należą do nich m.in.: przegrzebki- canestrelli, ośmorniczki-folpetti, małe krewetki- schile czy omułki- peoci;;
  • co roku zimą w Treviso organizowany jest festiwal radicchio;
  • wiosną, w całym regionie, organizowane są festiwale szparagów;
  • co roku, 17tego września- czyli w dniu narodzin Szekspirowskiej Julii, na dziedzińcu oraz na głównych placach Werony, odgrywane są scenki z dramatu „Romeo i Julia”;
  • patronem Wenecji jest święty Marek, natomiast Padwy- święty Antoni;
 

Kontakt
Copyright© eVoyage.pl