Kuchnia włoska jest tuż obok kuchni francuskiej jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich.
Specjalnością Włoch są nie tylko pizze i spaghetti. Włoska kuchnia słynie również z tego, że jest jedną z najzdrowszych w Europie. Głównymi składnikami potraw włoskich są: oliwa, pomidory, ryby, jarzyny, świeże owoce oraz cała gama przypraw od bazylii, pieprzu, oregano, estragonu, tymianku rozmarynu aż po dużą ilość parmezanu. Nie brakuje również cebuli, czosnku oraz oliwek. Potrawy mączne, rybne oraz owoce morza są specjalnością tego kraju.
Musimy jednak pamiętać że Włochy to różne regiony (w sumie jest ich 20), które mają dodatkowo swoje specjalności. I tak we Florencji trzeba skosztować befsztyka, w Turynie kurczaka, w Bolonii sos mięsny (bolognese), w Neapolu tradycyjną pizzę margheritę, w rejonie Valle d'Aosta fondue, w Sycylii i Sienie specjalne desery a w Emilia-Romania faszerowane pierożki.
Można też zauważyć pewną zależność - im bardziej na południe Włoch, tym częściej spotkamy się z daniami przygotowanymi z owoców morza oraz oliwy z oliwek. Natomiast na północy kraju częściej zjemy dania mięsne, pizze, zapiekanki, makarony i sery.
Obecnie tradycyjne potrawy jak pizza, spaghetti i risotto są równie popularne poza granicami Włoch.
W tradycyjnym włoskim domu spożywanie posiłków odbywa się w sposób bardzo uroczysty. Począwszy od przystawki, czyli serów, wędlin, sałaty bądź sufletów, do tego napój – aperitif Campari. Następnie pierwsze danie, czyli ryż, makaron albo zupa, potem drugie danie w skład którego wchodzi mięso lub ryba z rusztu i do tego sałatki albo gotowane na parze warzywa. Jako napój do dania głównego, Włosi preferują czerwone wino: Barolo (męskie) i Barbaresco (żeńskie) lub Grappę – słynną włoską wódkę. Do wielu dań dodawany jest ser parmezan, który dodaje specyficznego smaku potrawie. Na koniec oczywiście deser, czyli lody, sorbety, owoce, tiramisu bądź panna cotta oraz napój - kawa cappucino, espresso lub likier Amaretto.
Włoskie Śniadania – La colazione Włoskie śniadanie rożni się od polskiego bo składa się głównie z produktów słodkich, a jego podstawę stanowią kawa espresso i rogalik (cornetto) lub tost z kremem orzechowym - nutellą i herbatniki (biscotti).
Obiad włoski – La pranzo Włoski obiad składa się zazwyczaj z 2 dań. Na pierwsze to gotowany na rożne sposoby makaron a na drugie mięso albo ryba z dodatkiem warzyw i ziemniaków. Po obiedzie Włosi piją kawę espresso podawana z deserem, czyli lodami bądź tiramisu. Typowa włoska kawa to espresso, natomiast kawa rozpuszczalna jest dużo mniej popularna i kosztuje znacznie więcej.
Kolacja włoska – La cena Najbardziej obfitym i zarazem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, spożywana około 20. To doskonały moment na spotkania w gronie rodzinnym i przyjacielskim. Jada się wtedy zazwyczaj makaron albo zupę i drugie danie – mięso, rybę lub warzywa. Często pizza króluje na kolacjach.
Niewątpliwie włoska pizza oraz pasta (makaron) są potrawami najbardziej rozpowszechnionymi na świecie, jednak mamy też inny wybór:
Kontakt Copyright© eVoyage.pl